2009. november 29., vasárnap

Kortárs gyökerek

A Duna TV sorozatában, Selmeczy Gyuri kortárs zeneszerzőket és előadókat mutat be nagyon jó ízű, beszélgetős-zenélős műsorában, melynek november 29.-én Sáry László volt a vendége. A zenét, az alkalomra összeállított kis kamarazenekar: Camerata Transylvanica szolgáltatta, most néztem végig a műsort magunkról a tévében. :))

Sáry László a kortárs magyar zene egyik nagy egyénisége, aki szívesen kísérletezik, új kifejezési lehetőségeket keres. Egyik érdekes darabja például a Lokomotiv szimfónia melynek ritmusa és hangjai a vasúti pályaudvarok zaját, a lihegő mozdonyokat, a gépek sistergését idézi. Hallgassatok bele, milyen egyszerű és újszerű is ugyanakkor. Modern korunk "zajai" így kerülnek szimpadra és CD-re, hogy megörökölhessék az utánunk jövők, akik gőzmozdonyt már csak a meséskönyvekben vagy a múzeumban láthatnak.

A beszélgetéseket és a zenét egyszerre vették fel és részesei voltunk a két ember párbeszédének. Igazi, "régi típusú" beszélgetések ezek, időt hagynak az egymásra figyelésnek,  a közös emlékezésnek és  gondolkozásnak. Sáry beszélt egy-egy darab születéséről, az alapgondolatról melynek gyökere mélyen a természethez kapcsolódik, egy csillagképhez, egy naplementéhez, vagy ehhez a mágikus négyzethez, melyet ha vízszintesen vagy függőlegesen, esetleg megfordítva, a bal alsó sarkából indulva visszafele olvasol, mindig ugyanazt mondja: SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS = A földműves tartja a világot forgásban. Ennek a grafikai továbbértelmezéséből született a Telihold szonáta, amit a műsorban meghallgathattok a Duna TV oldalán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése